New Video Upload : CEEA CE NU REZOLVI ÎN RELAȚIA DE CUPLU ÎI VA RĂNI PE COPII ȘI PE CEI DRAGI

CEEA CE NU REZOLVI ÎN RELAȚIA DE CUPLU ÎI VA RĂNI PE COPII ȘI PE CEI DRAGI
CEEA CE NU REZOLVI ÎN RELAȚIA DE CUPLU ÎI VA RĂNI PE COPII ȘI PE CEI DRAGI

Dacă ar fi să te iei după postările de facebook și după afirmațiile celor cu care stai de vorbă ai putea jura că nimeni nu are nicio problemă în relația de cuplu, că totul decurge perfect, că nimic rău nu se întâmplă în căsnicie, etc. Desigur, asta atunci când e vorba despre relația personală; că atunci când vine vorba despre relația altcuiva… toți devin experți, știu să identifice orice semn mic ce arată probleme în relația de cuplu, știu să arate cu degetul unde este neregula. Știi tu, orice doar să nu se uite cineva în viața proprie.

Ideea unei relații este extraordinară la început. Doar că nimeni nu ne-a învățat ce înseamnă cu adevărat și cum să ne comportăm noi într-o relație, nu doar să cerem altora să fie și să facă într-un anumit fel pentru a ne mulțumi pe noi.
Intrăm în relații din diferite motive, iar acestea nu țin întotdeauna de iubirea aceea reală care să reziste în timp indiferent ce s-ar întâmpla între cei doi.

La început totul pare lapte și miere și credem că această stare va dura până la sfârșitul vieții. Doar că asta ar însemna ca nimic să nu se schimbe, totul să rămână exact așa ca la început, ceea ce nu se poate. Timpul ne transformă, ne aduce în situații diferite, în locuri diferite, iar noi va trebui să ne schimbăm atitudinea, credințele și gândirea pentru a ne putea adapta. Da, e ușor în teorie, dar cu practica e mult mai greu. De obicei avem tendința de a-i urmări pe ceilalți, de a avea așteptări de la ei să fie cumva sau să facă ceva astfel încât nouă să ne fie bine și să nu ne supărăm. Iar dacă fac sau spun ceva ce nu a fost cuprins în „scenariul” din capul nostru, ne supărăm și la un moment dat ne luăm jucăriile și plecăm, așa, ca niște copii ce suntem.

Pentru ca o relație de cuplu să reziste și cei doi să nu se plictisească unul de celălalt e nevoie de maturizare emoțională, de dorința de a face lucrurile împreună și de a rezolva de comun acord orice lucru care poate amenința liniștea căminului. Doar că prea puțini știm asta.
De obicei facem ceea ce am văzut acasă, la părinți. Când creștem într-o familie în care părinții au o relație disfuncțională avem tendința de a repeta, inconștient, tiparul și de a ne găsi partener după chipul și asemănarea părintelui de sex opus; și tot ce nu ne-a plăcut și am spus că nu vom face niciodată vom ajunge să aplicăm în viața noastră.
Dacă relația părinților a fost disfuncțională oare cum am putea avea noi o relație de cuplu armonioasă? Cine să ne învețe asta? Cum am putea învăța iubirea, respectul și responsabilitatea acolo unde acestea au fost doar noțiuni teoretice și au fost așteptate de la alții, nu au fost date?
Într-o relație de cuplu în care nu există valorile de mai sus, există sigur tensiuni, conflicte, răzbunări și judecăți. De foarte multe ori cei doi consideră familia și căminul un câmp de bătălie. Nu este nevoie de bătăi, urlete și țipete, este suficientă energia viciată și atmosfera tensionată. Și cum credeți că se simt cei apropiați, mai ales copiii? Vor fi victime colaterale. De ce? Deoarece de prea multe ori cei doi sunt atât de concentrați pe războiul și răzbunarea lor încât uită complet de nevoia copiilor de a primi iubire și liniște, și consideră că acei copii nu pățesc nimic „doar și eu am trecut prin asta, și n-am pățit nimic”. Chiar nimic? Nu ți se pare nimic anormal la tine, doar celălalt este de vină? Unde ai mai auzit asta? La părinți? Nu vezi că le refaci relația? Și nu realizezi că ceea ce faceți voi vor repeta copiii voștri?
Fii tu ceea ce nu au putut fi părinții tăi!
În această perioadă multe din relațiile lipsite de iubire ajung în impas și în prag de rupere. Doar credințele limitative gen „ce-o să zică lumea” îi mai țin pe unii împreună, chiar dacă asta înseamnă o viață de chin și de însingurare. Un asemenea moment de tensiune este cel de Lună plină în Taur care va avea loc vineri, 19 noiembrie 2021 la ora 10.57 ora României. Tot atunci are loc și o eclipsă parțială de Lună.

Despre semnificații și despre efectul tensiunilor nerezolvate din cuplu asupra copiilor voi vorbi într-o emisiune în direct transmisă vineri, 19.11 de la ora 20.30 pe canalul meu YouTube și pe pagina mea Facebook.

Te aștept cu drag.

Binețe, Om înțelept!

Edith Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: