New Video Upload : PĂRINTE BUN, PĂRINTE RĂU – cine hotărăște asta?

PĂRINTE BUN, PĂRINTE RĂU – cine hotărăște asta?
PĂRINTE BUN, PĂRINTE RĂU – cine hotărăște asta?

Că avem cu toții păreri despre orice mișcă-n lumea asta, se știe. Indiferent dacă stăpânim un domeniu sau nu, vom avea o părere clară despre el; chiar și doar dacă gândim și nu exprimăm această părere prin vorbe. De unde vine nevoia aceasta de a nu tăcea, de a vorbi non-stop chiar dacă habar n-avem despre domeniu? Probabil din frica de a nu părea ignoranți, fără să ne dăm seama că exact vorbirea fără cunoaștere ne face ignoranți.

Se spune că toți ne pricepem la politică, fotbal și femei. Adevărul este că ne pricepem la multe altele: în aceste zile am descoperit că majoritatea se pricepe la medicină, virusologie, la prevestirea viitorului și la judecarea oamenilor. Probabil că în copilărie toți „atotcunoscătorii” am avut traume emoționale legate de recunoașterea valorii noastre.

Unul dintre domeniile cel mai puțin cunoscute dar frecvent discutate este cel legat de cum să fii un părinte optim pentru ceea ce are nevoie copilul/copiii.
Avem o plăcere în a-i și judeca și blama pe părinți observându-le copiii. „Ai văzut ce obraznic e copilul ăla? Îți dai seama ce părinți incapabili are!”. Sau „ce dobitoc de copil, sigur e ca mă-sa sau taică-său!”.

Ți-am spus, suntem ași în a-i arăta cu degetul pe cei care fac lucrurile altfel decât noi. Dar, stai, asta ne face pe noi, „comentacii”, părinți mai buni? Dacă tot ce vedem la ceilalți este partea negativă, suntem noi cei care am acumulat toate calitățile din lume, suntem noi cei buni?
Dacă ceilalți sunt – în ochii noștri – incapabili, răi, proști, asta ne face pe noi buni, inteligenți, plini de compasiune și empatici? Eu nu cred asta. Un om cu adevărat bun nu își irosește timp și energie să denigreze pe alții, să pună etichete, nici măcar în gând, ci își vede de viața lui.

Ce face ca un om să aleagă un anumit fel de a fi? Exemplul preluat din familie, de la părinți, pentru că ei sunt primii noștri dascăli. Copiii devin ceea ce sunt părinții fără a ști dacă este bine sau nu, dacă sunt buni sau nu.
Dacă părinții își petrec ziua înjurându-i pe alții și judecându-i, copiii împrumută acest fel de a fi considerându-l normalitate. De aceea mulți adulți continuă să fie toxici pentru alții fără ca ei să realizeze asta.

Că noi am fost copii evitați de alți copii, apoi adulți evitați de alții, nu este o scuză pentru a fi răutăcioși și degrabă judecători ai altora; și nu este o scuză să îi învățăm pe copiii noștri să fie la fel.
Un părinte este bun sau rău în funcție de aprecierea altora. Ceea ce este bun pentru tine ar putea fi rău pentru mine, și invers.

Un părinte este bun pentru cei care gândesc și acționează la fel ca el.
Un părinte este rău atunci când face și gândește într-un fel pe care noi îl catalogăm drept rău.
Un părinte pe care eu îl apreciez ca bun se poate considera incapabil, depășit, toxic pentru copiii lui. Și invers.

Nu suntem părinți buni sau răi doar pentru că alții au stabilit asta, ci pentru că așa credem noi făcând comparație cu alții pe care îi considerăm etaloane.

Bun sau rău sunt doar niște adjective, niște păreri subiective. Putem fi conștienți de trecutul nostru și să-l corectăm pentru a putea fi exemple pentru copiii noștri. Sau putem alege ignoranța noastră și ignorarea copiilor noștri lăsându-i în plata domnului, gândind că nici pe noi nu ne-a ajutat nimeni.

Într-un final întrebarea este: am crescut copii care vor ajuta, vor sprijini societatea, sau care vor vrea să distrugă tot ce e frumos și liniștit?

Despre toate acestea voi vorbi într-un live transmis vineri, 05.11.2021, de la ora 20.20 pe pagina mea de Facebook (https://www.facebook.com/edith.kadar/posts/1022191332328784) și pe canalul meu YouTube (https://youtu.be/niZ9nBmaVKU).

Această emisiune va fi o avanpremieră la atelierul pe care îl voi susține la acest sfârșit de săptămână pe tema relația părinte-copil (https://alexaevent.ro/evenimente/relatia-parinte-copil-cu-dr-edith-kadar-seminar-online-2021-2/).
Nu uita, nu e nevoie să fii părinte; ești copilul cuiva.

Te aștept cu drag.

Binețe, Om înțelept!

Edith Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: