New Video Upload : EMOȚIILE – CONSTRUCTORII SAU DISTRUGĂTORII VIEȚII NOASTRE

EMOȚIILE – CONSTRUCTORII SAU DISTRUGĂTORII VIEȚII NOASTRE
EMOȚIILE – CONSTRUCTORII SAU DISTRUGĂTORII VIEȚII NOASTRE

Hai să fim sinceri: habar n-avem despre emoții, efectele lor asupra vieții noastre, cum să le recunoaștem și cum să lucrăm cu ele! Credem că știm, doar vorbim despre ele, dar realitatea e alta.
Mda, probabil că mulți dintre cei care vor citi asta vor simți, așa, o revoltă, că doar se consideră experți emoționiști (știu, nu există cuvântul, l-am inventat).

Ne place să vorbim la modul general despre emoții în sus, emoții în jos, „vai ce emoții am avut, tu!”, „emoțiile m-au paralizat”, și altele, iar sporovăiala asta credem că ne face experți în domeniu.
Dar nimeni nu ne-a învățat cum să recunoaștem emoțiile, cum să lucrăm cu ele pentru a nu se ajunge la efecte în corp, adică la somatizări.
Că emoțiile neprelucrate pot conduce la boli grave, se știe, dar se ignoră de către mulți. De ce? Păi nu e mai simplu să luăm medicamente cu pumnul decât să ne ocupăm de noi, să ne cunoaștem și să ne autoeducăm? Nu e mai simplu să dăm vina pe alții decât să acceptăm că nimeni nu ne poate provoca neplăcere decât dacă noi permitem asta.

Suntem în stare să ne luăm la trântă cu oricine ne spune că noi purtăm întreaga responsabilitate a vieții noastre și că tot ceea ce avem la ora actuală este rezultatul deciziilor pe care le-am luat în momente cheie.
Putem aduce la nesfârșit argumente că noi nu suntem de vină, putem aduce nenumărate dovezi că oamenii sunt răi, sunt inumani, că au ceva cu noi, dar e al naibii de greu să ne comportăm ca niște adulți adevărați și să spunem „da, așa e, eu am lăsat frica să pună stăpânire pe mine… eu am permis furiei să crească atât de mult încât să mă orbească… eu am ales să urăsc și am găsit o mie de motive de ce să nu iubesc… eu sunt cel care aleg să mă simt vinovat pentru suferința celor din jur… eu aleg să mă simt rușinat de mine, de ce sunt, de cum arăt… nimeni nu îmi poate impune și implanta aceste emoții, eu aleg să le găzduiesc și să le hrănesc până ce îmi paralizează viața și existența… tot eu aleg să mă plâng în loc să le rezolv… eu sunt cel care alege să se comporte ca un copil iresponsabil și evit și amân să îmi asum responsabilitatea maturizării… EU!…”

Suntem obișnuiți să evităm să privim în interiorul nostru. ”Vânătoarea” asta a vinovatului pentru necazurile și nereușitele din viața noastră ne menține într-un război permanent cu ceilalți și ne face să vedem peste tot potențiali inamici, fraieri, șmecheri, hoți, escroci, etc.

Doar că, vezi tu, nu putem recunoaște nimic în exterior dacă acel lucru nu ar exista, mai întâi, în noi.
Cum am putea ști că cineva e bun dacă nu am fi experimentat bunătatea? Cum să știm că cineva este rău dacă noi nu am fi fost răi la un moment dat?
Cum putem ști că celuilalt îi este frică dacă noi nu am ști ce înseamnă frica; valabil și pentru furie, vinovăție, ură, intoleranță, etc.

Indiferent cum o luăm, că acceptăm sau nu, că ne arătăm revoltați și combatem totul sau acceptăm, emoțiile sunt energii puternice care ne pot construi viața sau ne-o pot distruge.

Miercuri, 20 octombrie, este Luna plină în Berbec. Luna înseamnă emoții; Luna plină înseamnă emoții la maxim; iar Berbecul este una dintre zodiile dinamice care îndeamnă la acțiune.
Cu alte cuvinte va urma o perioadă în care emoțiile neprelucrate pot face ravagii în viața noastră, iar cele acceptate și conștientizate ne pot remodela existența.

Mai multe despre toate acestea voi vorbi într-o emisiune transmisă în direct pe pagina mea Facebook și pe canalul meu YouTube marți, 19.10.2021, de la ora 20.30 (ora României).

Te aștept cu drag.

Binețe, Om matur!

Edith Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: