New Video Upload : VIAȚA NETRĂITĂ A PĂRINȚILOR DEVINE DESTINUL COPIILOR

VIAȚA NETRĂITĂ A PĂRINȚILOR DEVINE DESTINUL COPIILOR
VIAȚA NETRĂITĂ A PĂRINȚILOR DEVINE DESTINUL COPIILOR

Ne-am obișnuit să vorbim despre problemele noastre, traume și conflicte emoționale ca și cum ele ar fi fost create instant de viața nedreaptă și de toți oamenii răi pe care i-am întâlnit. Așa zicem noi.
Dar nimeni nu ne învață să fim atenți la ceea ce ni se întâmplă, la repetarea ciclică a aceleiași situații, reîntâlnirea cu același tip de oameni. Așa ceva nu se învață nicăieri. Educația constă în a ne fi teamă să nu supărăm în dreapta și-n stânga și în frica să nu greșim.
Școala ne învață multe materii inutile și nu ne învață cum să ne comportăm, cum să devenim încrezători în noi, cum să nu ne mai devalorizăm din cauza unor note.

Nimeni nu ne spune că un examen nu este capătul vieții, că o despărțire nu este sfârșitul lumii, că moartea cuiva drag nu înseamnă moartea noastră și că orice sfârșit este, de fapt, un nou început.

Și totuși, de ce suntem atât de diferiți? De ce unii se descurcă bine în viață în timp ce alții se împotmolesc la cea mai mică piedică apărută?
Educația de acasă, vei zice. Da, așa este. Cei șapte ani de acasă fac diferența; mai exact calitatea celor 7 ani de acasă.

În primii 7 ani copiii sunt ca un burete ce absoarbe informația din familie. În această perioadă se toarnă fundația pentru tot restul vieții. Dacă atmosfera din familie este calmă, caldă și echilibrată, copilul va deveni încrezător în forțele lui pentru că știe că părinții îl vor susține în visele sale.
Dar dacă acasă atmosfera este rece, încărcată cu violență fizică și verbală, asezonată cu certuri și reproșuri, toate acestea se vor răsfrânge asupra caracterului în formare al copilului.

Dacă părinții au crescut într-un mediu calm, plin de respect, copiii vor primi această informație, și vor deveni adulți și apoi părinți care vor aduce calm și respect.
Dar dacă părinții au crescut în scandaluri și într-un mediu lipsit de respect, copiii nu vor avea de unde să învețe altceva și vor aplica același șablon în viața adultă și atunci când vor deveni părinți.

Un om care și-a trăit viața și a simțit iubirea și sprijinul celor apropiați, nu va deveni încrâncenat și ursuz, ci va fi plin de optimism; dacă nu va reuși ceea ce își propune el știe că va reuși data următoare. El va deveni un părinte care își va încuraja, la rândul lui, copilul să își urmeze propriile lui vise și să se încreadă în ceea ce vrea și îi place.

Dar un om care nu a simțit sprijinul și iubirea apropiaților nu va avea repere de reușită prin forțe proprii, va deveni ursuz, apatic, indiferent față de alții, furios pe reușita altora, plin de ură și de ranchiună pe cei care au succes în ceea ce fac. Va fi un om fără vise, un comentator aprig, care va combate orice soluție îi este oferită.
Cum va fi el ca părinte? Va cere copiilor lui să facă tot ce nu a făcut el, să îi împlinească lui visele, fără să îi pese dacă ei sunt de acord cu asta sau nu.

Copiii care nu vor să-și supere părinții vor face orice să-i vadă fericiți și mulțumiți: vor renunța la visele lor pentru a împlini dorințele părintelui. Se vor căsători cu cel ales de părinți, vor urma școlile indicate de părinți, vor alege munca nu după ce le spune sufletul ci după ce le spune mami și tati.
Și uite așa viața netrăită a părintelui a devenit destinul copilului; iar acest copil va deveni un alt părinte neîmplinit și care va aplica aceleași criterii copiilor lor.

Și, încetul cu încetul, societatea se umple de oameni neîmpliniți care își condiționează urmașii să nu facă ce vor ei ci ce a decis părintele.

Un părinte care nu și-a împlinit visele va deveni manipulator; un narcisist care va crea un co-dependent. Și oare cum vor fi relațiile pe care acești oameni le stabilesc cu ceilalți? Toxice.

Despre acest subiect voi povesti mai multe vineri, 21 mai 2021, de la ora 20.30 (ora României), în cadrul unei emisiuni în direct transmisă pe pagina mea de Facebook și pe canalul meu YouTube.

Te aștept cu drag.

Binețe, Om echilibrat!

Edith Kadar

Un răspuns la „New Video Upload : VIAȚA NETRĂITĂ A PĂRINȚILOR DEVINE DESTINUL COPIILOR”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: