New Video Upload : HAOSUL, CREATORUL VIITORULUI

HAOSUL, CREATORUL VIITORULUI
HAOSUL, CREATORUL VIITORULUI

La început haosul a fost considerat a fi o „stare primitivă, de neorganizare, în care, după cum presupuneau cei vechi, s-ar fi aflat materia înainte de apariția universului cunoscut de om” conform DEx.
Mai târziu a primit și conotația de „stare generală de mare confuzie, dezordine mare, învălmășeală, neorganizare” (tot conform DEx).

Ne-am obișnuit să vorbim despre haos atunci când lipsește organizarea, când nu există ordine. Spunem că lucrurile sunt haotice, relațiile sunt haotice; o gândire poate fi haotică, acțiunile cuiva pot fi haotice, adică lipsite de structură și ordine.

Folosim termenul „haos” atunci când nu există nicio urmă de control, când lucrurile au scăpat de sub control.

Dar cu mult timp în urmă, haosul a fost acea stare primordială care există înainte de formarea unei lumi. Deși ne-am obișnuit să folosim termenul „haos” în sens negativ, dacă stăm bine să ne gândim haosul nu e doar un adjectiv care indică dezordinea, ci este și un substantiv care arată locul de unde provine ordinea.

Imaginează-ți că vrei să îți construiești sau să-ți renovezi o casă. Cât timp durează lucrările totul pare haotic pentru un ochi neexperimentat: materiale de construcție peste tot, murdărie, muncitori care se agită fără vreo logică pentru cei din afară. Iar pe măsură ce lucrările se apropie de sfârșit și casa va fi gata, totul se aranjează perfect, iar rezultatul final indică o ordine și o organizare extraordinare. Haosul aparent a fost necesar pentru a crea rezultatul final: casa perfectă.

Pentru ochiul neavizat, lucrurile și lucrările au părut haotice (adjectivul), iar până ce totul nu a prins contur starea generală era de dezordine, de haos (substantivul).

De ce am ales acest subiect, chiar dacă ce am spus până acum poate părea haotic? Pentru că trăim vremuri cărora nu le dăm de capăt, nu le găsim logica, și în care pare că s-a scăpat totul de sub control.
Putem spune că totul pare haotic: gândirea, evenimentele, comportamentul oamenilor, știrile, deciziile luate. Acesta este adjectivul, calitatea vremurilor.
Dar asta înseamnă că avem nevoie și de sursă, de substantiv. Unde este haosul? De ce e nevoie de el? De ce apare el?
Pentru că vechile structuri nu s-au adaptat schimbării, transformării, și a fost nevoie să se dărâme totul, să producă un haos aparent pentru mintea obișnuită cu o anumită stare de lucruri.

Dar toate acestea sunt necesare pentru a trece de la vechi la nou. Din haos se creează viitorul. Dar pentru asta e nevoie să ne adaptăm gândirea, să acceptăm noul, altfel vom reface tot vechiul, trecutul, și îi vom da nume pompoase. Aceeași Mărie cu altă pălărie.

De ce e nevoie de haos pentru ca oamenii să evolueze?
De ce se repetă anumite tipare și omenirea ajunge să treacă prin același comportament care va duce, inevitabil, la același rezultat: dezintegrarea și haosul?
De ce nu ne învățăm lecțiile și refacem totul conform a ceea ce am știut în loc să schimbăm totul din temelii?
De ce refuzăm să înțelegem că haosul este obligatoriu pentru transformare și îl considerăm o pedeapsă și ceva negativ, de neacceptat?

Despre toate acestea și multe altele pe această temă te invit să afli urmărind transmisiunea live pe care o voi face vineri, 05 februarie de la ora 19.45 (ora României).

Te aștept cu drag.

Binețe, Om înțelept!

Edith Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: