New Video Upload : Oamenii „atotcunoscători” – SINDROMUL „SPECIALISTULUI”

Oamenii „atotcunoscători” – SINDROMUL „SPECIALISTULUI”
Oamenii care „știu” totul despre domenii în care nu au nicio pregătire – SINDROMUL „SPECIALISTULUI”

Cu toții am întâlnit cel puțin o persoană care se pricepea la toate. Și aici nu mă refer la meseriașiul sau la autodidactul care a studiat și care a învățat să facă mai multe lucruri și chiar se pricepe. Nu. Acum mă refer la acea persoană care le știe pe toate, are răspunsuri pregătite în toate domeniile începând de la politică, medicină, sport, cibernetică, fizică cuantică, conspirații mondiale, etc. Acest om se „pricepe” la toate, este foarte vocal și se ia în gură cu toată lumea, inclusiv cu specialiștii pe bune din diferite domenii de activitate.

El este „SPECIALISTUL” în tot și toate, omul care, deși nu a studiat mai nimic, le știe pe toate atât de bine încât orice părere diferită de a lui îi declanșează setea de ofensivă la adresa celor pe care îi consideră neștiutori și inferiori lui.

Omul ăsta știe să spună oricui cum să își educe odraslele, de ce educația lor lasă de dorit și cum să se corecteze.
„Specialistul” știe mai bine decât tine cum să îți faci treaba, chiar dacă nu are nicio tangență cu obiectul tău de activitate. El va ști să spună că nu așa se face, că nu e bine, că ar trebui altfel, iar dacă îl întrebi cum, te vei trezi atacat cu vorbe acide și comentarii usturătoare la adresa ta, și nu legat de subiect.

Un „specialist” va ști că profesorii nu predau bine, că medicii nu așa ar fi trebuit să prescrie tratamentul, că politicienii nu așa ar trebui să decidă, că nu așa se conduce țara și guvernul, și că, bineînțeles, ei ar ști mai bine cum să facă.

Ei sunt „specialiști” și în tine, un om necunoscut până atunci. Vor ști să îți spună cum ar trebui să-ți trăiești și să îți reconfigurezi viața, deși habar nu au cine ești și ce faci.

Cred că ți-ai format deja o ideea despre ce sau cine vorbesc.

Și cum ai fi putut recunoaște tipologia „specialistului” dacă nu ai fi trecut și tu prin acest stadiu, și nu te-ai fi trezit la un moment dat.
„Specialistul” nu este conștient că face ceea ce face; el e convins că stăpânește întreaga cunoaștere a Universului. E nevoie de multe șuturi în fund și pumni în gură de la viață și de la oamenii întâlniți pentru a face, la un moment dat, priză cu realitatea.

În creșterea și dezvoltarea noastră trecem cu toții prin această experiență a „specialistului”, când contestăm totul și pe toți care nu sunt de acord cu noi și care formulează teorii pe care nu le acceptăm (încă!).

În drumul nostru prin viață suntem, de multe ori, „specialiști” înainte de a deveni cunoscători. E bine? E rău? Depinde de ce parte te situezi.

Ce ne învață experiența „specialistului” atât trăită direct de noi cât și când întâlnim un asemenea om?
Care este lecția?
De ce unii se trezesc mai repede iar alții aleg să rămână o viață întreagă în pseudocunoașterea „specialistului”?
De ce întâlnim acești oameni?
Cum să îți dai seama dacă ești sau nu „specialist”?

Despre toate acestea, dar și altele, voi povesti vineri, 19 februarie 2021, de la ora 19.45 (ora României) într-un live transmis pe pagina mea de Facebook și pe canalul meu YouTube.

Te aștept cu drag.

Binețe, Om asumat!

Edith Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: