New Video Upload : NIMENI NU E RĂSPUNZĂTOR PENTRU CE SIMȚI, EMOȚIILE SUNT ALEGEREA TA

NIMENI NU E RĂSPUNZĂTOR PENTRU CE SIMȚI, EMOȚIILE SUNT ALEGEREA TA
NIMENI NU E RĂSPUNZĂTOR PENTRU CE SIMȚI, EMOȚIILE SUNT ALEGEREA TA

Există un obicei înrădăcinat și bine ancorat în ADN-ul uman de a da vina pe celălalt atunci când se întâmplă ceva neplăcut, chiar dacă nu a făcut nimic. Că atunci când e de bine, omu’ își atribuie sieși toate meritele, chiar dacă a primit ajutor.

E mai simplu să arăți cu degetul spre alții, și îți poți păstra, astfel, o imagine impecabilă, cel puțin în imaginația ta.
De exemplu, atunci când te cerți cu cineva, ai tendința de a-l învinui că din cauza lui ți s-a stricat întreaga zi, că te-ai ales cu durere de cap, că ți-a afectat zen-ul și feng-shui-ul vieții. În realitate, a fost alegerea ta să simți ceea ce simți, să te comporți așa cum te-ai comportat, să spui vorbele pe care le-ai spus știind că celălalt va reacționa și că îți va întoarce energia înapoi. Aveai și alte variante, dar ai ales-o pe asta.

Este alegerea ta să te enervezi în trafic pentru că nu ajungi când vrei tu și cum ți-ai programat. Dacă nu ți-ai fi făcut planuri, ai fi știut că dimineața e un trafic mult mai aglomerat și ți-ai fi văzut de drum știind că vei ajunge când trebuie. Dar, atunci când vezi că lucrurile nu se întâmplă așa cum vrei tu, începi să te enervezi și să te agiți nu pentru că ceilalți sunt imposibili, ci pentru că nu iese cum vrei. Și, în loc să te gândești „dar de ce, doamne apără, e musai să ajung când vreau, de ce să nu mă relaxez?”, dăi cu înjurături și cu jigniri la adresa celor care îți stau în cale. Iar când ajungi, în sfârșit, la serviciu, vei povesti indignat cât de nesimțit e românul că s-a pus de-a curmezișul planurilor tale. E alegerea ta!

Situațiile sunt așa cum sunt. Comportamentul tău, ceea ce faci și în cine te transformi, este, în schimb, alegere personală.
Nimeni nu te poate enerva fără permisiunea ta. Dacă, în loc să te enervezi, ai face un pas în spate și te-ai gândi „acum de ce reacționez așa?”, situația ar fi alta. Aceeași energie pe care o irosești enervându-te o poți folosi să te observi, să te cunoști.

De ce te enervezi? Pentru că lucrurile nu se întâmplă așa cum vrei. Și e de vină copilul că nu face mai repede și mai bine ce are de făcut pentru ca tu să fii în grafic? E de vină partenerul/partenera pentru că nu s-a comportat când și cum ai vrut pentru că așa ți-e planul din mintea ta? E de vină vânzătoarea pentru că nu ți-a dat ce ai vrut? Sunt de vină colegii pentru că nu te ajută, sau șeful pentru că îți cere să îți respecți termenul pe care tu l-ai acceptat?

Tu te poți enerva pe mine că nu vorbesc cum vrei tu; e alegerea ta. Te poți enerva că nu primești ceea ce crezi că meriți, dar asta nu îți dă dreptul să te comporți cu nesimțire, adică fără să simți ce simte celălalt.
Poți considera că toată lumea are ceva cu tine, tu, perfecțiunea întruchipată. Asta e alegerea ta, nu înseamnă că este și adevărată.
Poți considera că suferințele din trecut îți dau dreptul să fii victimă, dar asta e doar alegerea ta dintre multe alte variante.
Poți alege să rămâi veșnic nemulțumit, acru, frustrat și critic, sau să vezi partea frumoasă a vieții. Poți alege să spui că viața e grea, că n-are părți frumoase, dar asta nu înseamnă că așa și este.

Binele sau răul vor exista întotdeauna; e alegerea ta ce vezi. Lumea este așa cum este, și nu se va schimba doar pentru că tu nu ești de acord cu ea.
Dar, în schimb, alegerile tale îți vor aduce bine sau rău în viață, boală sau sănătate.

Toate emoțiile, trăirile, sentimentele pe care le simți sunt energii puternice care se mișcă în corpul tău, în organele tale. Frica te paralizează și îți afectează rinichii și plămânii; furia te face să vezi roșu în fața ochilor și îți afectează tractul digestiv, ranchiuna îți îmbolnăvește inima, iar vinovăția îți fură viața din tine.

Despre toate acestea voi vorbi pe larg în cadrul unei emisiuni în direct transmisă vineri, 10.03.2023, de la ora 20.30, pe pagina mea Facebook și pe canalul meu YouTube.
Te aștept cu drag!

Edith Elisabeta Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: