New Video Upload : SĂ FIU PE PLACUL MEU SAU PE PLACUL ALTORA?

SĂ FIU PE PLACUL MEU SAU PE PLACUL ALTORA?
SĂ FIU PE PLACUL MEU SAU PE PLACUL ALTORA?
LUNA PLINĂ în CAPRICORN (13.07.2022)

Răspunsul automat la întrebarea de mai sus ar putea suna așa: „voi fi pe placul meu atunci când voi fi pe placul tuturor”.

Unii sunt acolo, în caruselul făcutului pe plac altora, oricui în afara lor. Pentru că așa au crescut, așa au fost educați: „să nu mă faci de râs… fă-mă mândru, ca oamenii să vorbească frumos despre tine… să taci, să nu comentezi… să nu aud că ai făcut ceva rău… să nu fii obraznic…”. E ca o formă de dresaj (deși știu că multora nu le va fi pe plac această formulare): „fii cuminte!… șezi!… taci!… nu fi obraznic!… mănâncă frumos!… zâmbește!…” și alte comenzi scurte și ferme.

Sunt oameni care nici acum nu știu că mai există și altă variantă de educație, și care consideră că formulările de mai sus sunt atât de normale încât le aplică și copiilor lor. „Ce, și eu am crescut așa și uită-te la mine, n-am nimic!”. Da, mă uit și văd că nu ai nimic: nici bucurie în privire, nici libertate în exprimare, nici curajul de a fi sau a face ce simți și ce-ți dorești; văd că a asculta și a te supune fără crâcnire face parte din comportamentul pe care-l consideri normal; văd că nu îndrăznești să pășești în afara pătrățelului imaginar în care te-au încadrat alții, și mai văd că îi cerți și îi critici pe cei care îndrăznesc să fie altfel decât cumințenia din tine.

A fi pe placul tău este o noțiune care rar apare în copilărie, iar la vârsta adultă apare doar după ce omul s-a săturat să se mulțumească cu firimiturile de la alții, după ce i-a ajuns să fie în permanență pe plan secund sau terț. Iar pentru a ajunge aici, omul trebuie să lucreze cu sine, să se observe, să compare, să facă alegeri.

A fi pe placul tău este condiția esențială pentru creșterea și dezvoltarea personală. Niciun om care are ca filozofie de viață făcutul pe plac al altora nu poate crește. De ce? Pentru că toată energia de care ar avea nevoie pentru a se dezvolta este investită/irosită în a-i face pe alții fericiți, în a le pândi reacțiile, a le ghici intențiile, a le face pe plac și a fi disperați atunci când li se spune sau arată că nu sunt mulțumiți de comportamentul lui/ei.

Când toată energia și viața ți-o dedici celorlalți, ce îți mai rămâne pentru tine? Firimituri. Și mai spui că nu te mulțumești cu puțin? Da, adevărat, doar te mulțumești cu foarte puțin, cu infim.

Mulți au impresia că iubirea de sine, a fi pe placul tău, este ceva egoist, și că punerea în slujba celuilalt este menirea principală a omului.
Egoism înseamnă să nu îți pese deloc de ceilalți, să nu ții cont de ai, să calci peste cadavre pentru a obține ce vrei.
Iubirea de sine nu îi exclude pe ceilalți, ci te învață să ai grijă de tine, în primul rând, pentru ca apoi să-i ajuți pe cei care vin spre tine.

Ca să îi ajuți pe alții, e nevoie să știi să te ajuți pe tine, altfel cum ai ști să le fii alături?
Ca să-i poți iubi cu adevărat pe ceilalți, e nevoie să știi să te iubești pe tine și să știi cum să o faci; doar așa îi poți învăța pe ceilalți.
Ca să fii pe placul altora va trebui să știi ce înseamnă să fii pe placul tău; cum altfel i-ai putea bucura?

Nu poți fi pe placul cuiva care nu se place pe el/ea.
Ceea ce ești cu adevărat, atragi. Dacă în jurul tău ai doar oameni care nu se plac, care văd doar partea goală a paharului, să știi că aceștia sunt oglinzile adevărului din tine. Când te placi și ai încredere în tine, vei atrage oameni care se iubesc sau care sunt dornici să învețe a se iubi cu adevărat.

În această perioadă ies la suprafață traumele care țin oamenii în neiubire de sine. Vrei-nu vrei ți se vor întâmpla lucruri care să îți arate ce mai ai de curățat la tine și ce te împiedică să te placi. Luna plină în Capricorn, care va avea loc miercuri, 13 iulie 2022, va accelera aceste trăiri/întâmplări. S-ar putea să te simți deconectat de tine, de realitate, să se dezintegreze situații/relații care au funcționat pe principiul „fă-mă fericit, altfel mă supăr”.

Mai multe despre tema acestui moment voi vorbi în cadrul unei emisiuni în direct transmisă marți, 12.07.2022, de la ora 20.30 pe canalul meu YouTube sau pe pagina mea Facebook.
Te aștept cu drag.

Binețe, OM înțelept!

Edith Kadar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: