MINCIUNA DE SINE, REALITATEA DE ZI CU ZI A MULTORA (LUNA NOUĂ ÎN VĂRSĂTOR, 01.02.2022)
MINCIUNA DE SINE, REALITATEA DE ZI CU ZI A MULTORA
(LUNA NOUĂ ÎN VĂRSĂTOR, 01.02.2022 și intrarea în anul TIGRULUI de APĂ)
Dacă ți-aș spune că oamenii se mint pe ei în cea mai mare parte a timpului, ai spune, probabil, că daaa, ai întâlnit și văzut mulți oameni care se mint pe sine. Dar dacă ți-aș spune că și tu faci la fel ca noi toți, ce ai face? Te-ai apăra? Te-ai justifica? Ai schimba subiectul? Ai servi cartea cu „eu m-am trezit, deci nu mai fac așa”? Apropo, nu te-ai trezit dacă te separi de cei din exterior și încă mai vorbești despre eu/ei.
Minciuna de sine face parte din viața de zi cu zi și a ajuns să fie integrată în existența cotidiană; este atât de subtilă încât ne-am obișnuit cu ea și o considerăm normalitate.
La întrebările „ce faci? cum ești?” a devenit normal să răspundem automat „bine”, fără să ne dăm seama că acel bine este mai degrabă un „ia d-aici un răspuns la întrebarea ta și lasă-mă-n pace, oricum n-o să-ți spun, că nici io nu știu”. Deși nu dăm răspunsul adevărat, tot credem că noi nu, niciodată, nu mințim.
„Ce e cu tine? De ce ești acum așa?”, sunt alte întrebări la care aruncăm răspunsuri stas, gata învățate, de parcă am avea pregătite într-una seturi de posibile variante de „ia d-aici”.
„De ce mă întrebi?”, e unul din automatismele care nu numai că nu răspunde la întrebare, dar încearcă să îndepărteze omul curios și dă timp minții celui întrebat să inventeze o variantă care să-i aducă avantaje.
Păi ca să răspundă omul la așa ceva ar trebui să știe el, în primul rând, ce e cu el și de ce este așa. Doar că habar n-are, nici nu s-a gândit până acum că ar trebui să răspundă cuiva despre sine, doar a fost învățat să fie atent la alții, să trăiască prin alții, să se nege pe sine.
Mulți își imaginează că a ascunde adevărul, a tăcea, nu este minciună. La fel este și situația în care vezi sau auzi ceva, dar te prefaci că n-ai văzut/auzit nimic de frică ce-o să zică oamenii care te știu nu așa cum ești în realitate ci așa cum pozezi că ești. Și frica de a-ți recunoaște credințele diferite de ale majorității este tot minciună; adică tu crezi una, dar în exterior afirmi contrariul pentru a face/a da frumos în fața celorlalți, adoptând povestea majorității chiar dacă nu crezi deloc în ea.
Și exemplele pot continua.
Da, a recunoaște că te minți zilnic este un act de curaj, dar și de a fi conștient de ceea ce faci, or majoritatea oamenilor supraviețuiesc vieții, nu o trăiesc asumat.
Fiecare moment de Lună Nouă aduce șansa de a o lua de la capăt în viață. Este, dacă vrei, un moment de amplificare a noului ciclu lunar de viață. Dar dacă nu schimbi nimic în gândire și în asumarea responsabilității, Luna Nouă amplifică ceea ce ai, adică minciuna. Nu te mira că în viața ta apar doar minciuni și mincinoși, doar primești ceea ce dai.
Momentul de Lună Nouă de la întâi februarie are loc în Vărsător, zodia schimbării, a transformării și revoluției individuale. Fiind a doua Lună Nouă după Solstițiul de iarnă înseamnă că este și momentul intrării în noul an chinezesc, anul Tigrului de Apă.
Mai multe despre toate acestea voi povesti în cadrul unei emisiuni în direct transmisă luni, 31.01, de la ora 20.30 pe canalul meu YouTube și pe pagina mea Facebook.
Te aștept cu drag.
Binețe, Om sincer cu tine!
Edith Kadar